Aromaterápia

Az aromaterápia a fitoterápia részét képezi, hiszen az illóolajok a gyógynövények hatóanyagai, de mára már ez a terület önálló tudománnyá nőtte ki magát.

Az aromaterápia nem más, mint célszerűen összeválogatott illóolajok külső és belső felhasználása gyógyászati célra. Olyan kezelés, amely az illat segítségével fejti ki gyógyhatását. Jóval több különböző kellemes illatú olajok szagolgatásánál. Egy holisztikus gyógymód, mely a növényekből természetes úton kinyert olajokat juttatja különböző módon az emberi szervezetbe, ezáltal test-lélek-szellem szinten ható kezelést nyújt. Segít az egészség megőrzésében és a már kialakult betegség leküzdésében, gátolja a stresszt és a szorongást, erősíti az immunrendszert. Az olajok olyan összetevőkből állnak, amelyek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, s a szervezetbe kerülve azonnal kifejtik hatásukat.

Az aromaterápia az illatokkal való gyógyítás tudománya. Ezek a csodálatos illatok hatással lehetnek az élet szinte minden területére, értem ezalatt, hogy a gondolkodásunkra, az immunrendszerünkre, az alvásunkra, emésztésünkre, a koncentrációs képességeinkre és hát nem utolsósorban a hangulatunkat is nagyon nagy mértékben befolyásolhatják. 

Az illatoknak nagyon komoly hatása van a szervezetünkre, a limbikus rendszeren keresztül hatnak. Fontos, hogy ezek az olajak nem új keletű dolgok, hiszen évezredek óta alkalmazták gyógyításra, spirituális célokra. Gondoljunk itt a tömjénre vagy az egyiptomiak mumifikációs eljárása során használt illatos növényekre. Az illóolajok gyógyító hatásait az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatással is próbálták bizonyítani: az eredmények ellentmondásosak, az illóolajok hatékonyságát azonban rengeteg feljegyzés és tapasztalat bizonyítja.

Az aromaterápia hatásmechanizmusa

Belégzéskor az illatmolekulák áthaladnak az orron- az agy megfelelő területei (limbikus rendszer) felé, ahol a különböző információk kombinálódnak és egy mintázat jön létre, amely beépül a memóriába, ezért jegyzünk meg szagokat, illatokat. Az "illatemlékezet" képes bármikor előhívni egy illatot, ehhez társítva valamilyen emléket, érzést.
Mivel a limbikus rendszer közvetlen összeköttetésben van az agy azon részével, mely irányítja a szívritmust, vérnyomást, légzést, emlékezetet, a stressz-érzetet és a hormonegyensúlyt, ezért az illóolajoknak erőteljes fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak. Az illóolajok képesek hatni az étvágyunkra, anyagcserénkre, vágyainkra, megérzéseinkre, közérzetünkre, nemi vágyunkra, stressz szintünkre, alkotókészségünkre, stb.
Képesek erősíteni az immunrendszerünket, hatékonyak a szépségápolásban.

Az aromaterápia alkalmazásának módszerei

  • párologatatás: hő segítségével (pl. aromalámpa alkalmazásával) a levegőbe juttatjuk az illóolajokat, ahonnan légzőrendszerünkön keresztül bejut a szervezetbe. Fertőzések időszakokban remekül megakadályozza a baktériumok és vírusok tovaterjedését.
  • inhalálás: ez a módszer különösen hatásos légzőszervi megbetegedések esetén. Alkalmazhatjuk hagyományos módon (forró vízbe cseppentve), de nagyon gyors hatású már az is, ha csak beleszagolgatunk az üvegcsébe
  • fürdő: Az illóolajok nem oldódnak vízben, ezért használatuknál oda kell figyelni, hogy ne cseppentsük közvetlenül a vízbe, mert irritációt okozhatnak. Használjunk minden esetben valamiféle oldószert, pl. tejszínt, tejet, mézet, sót, és azzal tegyük az olajat a vízbe. Ez a felhasználási mód különösen hatásos fáradtság, álmatlanság, egyéb idegi eredetű betegségek esetén.
  • masszázs: az illóolajok használatának leghatékonyabb módja, a terapeuta és a páciens között közvetlen kapcsolat áll fenn. Az illóolajok itt is csak oldott állapotban kerülhetnek a bőrre, ezekhez növényi olajokat, ún. bázisolajokat használnak.
  • borogatás: illóolajat tartalmazó vízbe mártott anyagdarabot használunk, melyet lokális, helyi alkalmazással egy bizonyos területre teszünk. (pl. bokarándulás, menstruációs görcsök)
  • belsőleges alkalmazás: a ma Magyarországon érvényben lévő törvények alapján illóolajokat belsőleg használni tilos! Ezzel kapcsolatban egész Európában ellentmondásos megítélésekkel találkozhatunk: az angoloknál tilos, a franciáknál bevált gyógymód. Fontos megjegyezni, hogy a belsőleges használat mindig kiváltható valamilyen külső alkalmazással.

Aromaterápia kismamáknak és gyermekeknek

Általában az első trimeszterben kismamáknak nem ajánlott az illóolajok használata, azonban ha valaki már a várandósság előtt is rendszeresen használt aromaterápiát, akkor nem kell abbahagyni, csak a használt aromákat szükséges átválogatni. A várandósság alatt használt illóolajok ugyan biztonságosabbak a szintetikusan előállított gyógyszereknél, de mindenképpen kérjük szakember segítségét, hiszen vannak olyan olajok, melyek biztonsággal használhatóak áldott állapotban is, de olyanok is, melyek vetélést okozhatnak. (ezek viszont nagy segítséget jelenthetnek a szülés folyamán.)
Újszülötteknél illóolajat csak indokolt esetben szabad használni, mivel a csecsemők orra még nagyon érzékeny. (Ez vonatkozik a szobában történő párologtatásra is! Tartózkodnunk kell az erős illatoktól.)
A baba korának előre haladtával óvatosan szélesíthetjük a választékot, hiszen nagyon sokat segíthet az aromaterápia egy hasfájós, feszes izomzatú babánál, valamint az általános immunerősítésben és a környezet fertőtlenítésében. Nagyon fontos, hogy kisbabák esetében csak a legjobb minőségű, terápiás tisztaságú olajokat használjuk, és azt is csak nagyon pici koncentrációban. Kisgyermekek számára az illóolajokkal szemben sokkal biztonságosabban használhatóak az aromavizek, melyek ugyanúgy tartalmazzák az illóolaj tulajdonságait, de sokkal gyöngédebbek.

© 2023 Darvas Enikő - életmód tanácsadó és terapeuta, fitoterapeuta, funkcionális táplálkozási tanácsadó - made with love